digitální.názory.cz
 
Obrázek
 

Čtenářský deník jednodušeji aneb stahuj povinnou četbu ve formátu MP3!

Český Rozhlas se rozhodl „pohnout“ s leností českých studentů. Na začátku září spustil projekt, který u nás nemá obdoby – nabízí stahování povinné četby ve formátu MP3 a navíc zdarma!

cteni.jpg

V době, kdy si nejeden kantor stěžuje na „nečtení“ svých studentů, je projekt Českého Rozhlasu určitě přínosem. Uvědomme si totiž, že když se někomu nechce číst literární výtvory velkých spisovatelů, tak si je zkrátka nepřečte – a nic na tom nezmění ani fakt, že je mu to nařízeno kantorem. Dříve, za dob, kdy byl internet jen pro vyvolené, se logicky získávaly zpracované čtenářské deníky daleko hůře, no a kdo jej nesehnal, tak to prostě číst musel. Jenže pak přišel „boom“ s názvem internet a bylo vystaráno. Stránek s přehledně zpracovanými čtenářskými deníky přibývalo jak hub po dešti a tak se stalo „nepohodlné“ čtení už skoro minulostí.

Jenže generace, která si musela povinou četbu pracně shánět, se začíná rozčilovat – a oprávněně. Čtení je prospěšné z mnoha důvodů – gramatika, slovní zásoba a v neposlední řadě také přemýšlení, ke kterému nás čtení nutí, pomáhá k samotnému vývoji osobnosti. A navíc v době, kdy polovina z vás tráví volný čas diskutováním na fórech, či IM klientech, v nichž čeština dostává anglicko-nespisovno-zkratkovitý nádech …

Ale zpět ke zmiňovanému projektu. Přínosným je především proto, že nabízí zestručněný obsah děl (které byste si v původním „bichlovém“ vydání třeba nikdy nepřečetli)  v podání významných hereckých osobností a v přijatelné délce, což je celkem užitečné třeba k maturitě. Takže si do své MP3ky hoďtě třeba Božku Němcovou a běžte se projekt na kole :)

Web projektu ČRo – čtenářský deník

Štítky: , , , , , , ,

 

All rights reserved l copyright © 2008 digitalni.nazory.cz

 
 
Blog

Galerie

Kontakt

Archiv

Rubriky

Odkazy