digitální.názory.cz
 
Obrázek
 

Prodej Seznamu už začal - za 15 mld. je Váš!

Prodej největšího tuzemského portálu Seznam.cz zřejmě začal. Případní zájemci o účast v tendru již začali podepisovat závazek mlčenlivosti, který předchází vyzvednutí informačního prospektu.

Organizátor prodeje Goldman Sachs se proti původnímu záměru nebude orientovat pouze na strategické zájemce, ale do tendru pustí i finanční investory. ?Ukazuje se, že Seznam je pro potenciální strategické investory z oboru příliš velké sousto, a proto se banka rozhodla nabídku nijak neomezovat,? řekl zdroj blízký prodeji. Požadovaná cena za celý Seznam by se měla pohybovat kolem jedné miliardy dolarů, tedy přes 15 miliard Kč.

Prodávat by se měl jak podíl minoritních akcionářů Tiger Holding Four a Miura International, tak i 70 procent, jež vlastní Ivo Lukačovič. Ten zprávy o prodeji opakovaně popřel, naopak zdroje z okolí minoritních akcionářů záměr potvrdily.

Seznam, který denně navštíví 2,1 milionu uživatelů, založil Lukačovič v roce 1996 jako první tuzemský vyhledávač. Za loňský rok Seznam očekává tržby kolem 1,4 miliardy korun a zisk přes půl miliardy. Příjmy firmy pocházejí zejména z placeného umístění odkazů v katalogu a reklamy.

Již delší dobu se také objevují spekulace o tom, že jedním ze zájemců by měla být i společnost Microsoft, jejíž hlavní představitel S. Ballmer má přijet v průběhu května do Prahy. Ivo Lukačovič však prodej Seznamu stále popírá. Nedávno se k záležitosti ohledně Microsoftu vyjádřil prostřednictvím svého blogu, kde vyjádřil své nespokojení s informacemi, které se šíří.

Jak „to“ celé dopadne, můžeme v této chvíli pouze hádat. Ovšem jedno české přísloví praví, že „na každém šprochu pravdy trochu“. To si myslím, že celou aféru, kolem našeho největšího vyhledávacího portálu, nejlépe vystihuje.

Štítky: , , , , ,

 

All rights reserved l copyright © 2008 digitalni.nazory.cz

 
 
Blog

Galerie

Kontakt

Archiv

Rubriky

Odkazy