digitální.názory.cz
 
Obrázek
 

Youtobe, vydea, gogle, fre, filmi, nisan nebo tesko aneb jak se dělají překlepy

Co je to vůbec překlep? A jak se na překlepech dá vydělat nebo naopak prodělat?

preklep.jpg Nejdříve bych si vzal na pomoc Wikipedii. Ta definuje slovo překlep takto: „Překlep většinou označuje pravopisnou chybu, která vznikla při psaní textu na psacím stroji nebo na počítači. Není způsobena neznalostí příslušného jazykového pravidla, ale vzniká z nepozornosti při rychlém psaní textu.“  Takže překlepy vznikají při rychlém psaní? Jak rychle tedy píší češi ....... zde jsou příklady nejčastějších překlepů a přehled hledanosti podle portálu Seznam.cz: No, popravdě řečeno, pěkná sbírka překlepů a navíc s ještě pěknejší hledaností. Nejednoho člověka by napadlo si zaregistrovat doménu některého ze zmíněných překlepů … Ovšem tady už je to horší. Celebryty.cz, filmi.cz, fre.cz, pm3.cz, gogle.cz, nisan.cz, tesko.cz, youtobe.cz, wodafone.cz, vydea.cz, zoutube.cz – všechny domény jsou bohužel už zaregistrovány. A podobně je tomu u dalších stovek a stovek překlepů.

Co z toho tedy plyne? Celá záležitost zřetelně ukazuje na šikovnost doménových spekulatnů, kteří hromadně nakupují domény podobného „typu“ a následně prodávají s „vysokohorskou“ přirážkou… Paradoxem je, že na většině pobobných domén „visí“ většinou erotické portály apod. Pak stačí jediný překlep a místo oblíbeného streamového video serveru se vám na půl minuty zmrazí počítač, vyskáče 10 pop-up oken a přitom se vám ještě zadarmo stáhne několik trojských „válečníků“.

A na závěr mám hezkou ukázko toho, co vše může jeden jediný překlep napáchat: Někdy i malý překlep může mít fatální důsledky. 8. prosince 2005 obchodník s cennými papíry na tokijské burze zadal příkaz, ve kterém na místo prodeje jedné akcie firmy J-Com za cenu 610 000 jenů prodal 610 000 akcií za cenu jediného jenu. Svému zaměstnavateli tak způsobil okamžitě škodu za cca 300 miliónů euro. Byl to pravděpodobně nejdražší překlep v historii…

Štítky: , , , , , , , , , , , ,

 

All rights reserved l copyright © 2008 digitalni.nazory.cz

 
 
Blog

Galerie

Kontakt

Archiv

Rubriky

Odkazy